Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Δώδεκα «Σωστά» από την ΟΣΤ.Α για την σωτηρία των αρθρώσεων: Move it or Lose it!

Η σύγχρονη Ορθοπαιδική αλλά και η Ιατρική της Φυσικής Αποκατάστασης πρεσβεύουν πλέον νέες αρχές για την αντιμετώπιση τόσο των τραυματισμών των αρθρώσεων , όσο και της έναρξης της εκφύλισής τους, όπως στην περίπτωση της Αρθρίτιδας.
Η παλιά αρχή της ακινητοποίησης έχει αντικατασταθεί από την Αρχή της Σωστής Κινητοποίησης που αποσκοπεί στην διατήρηση της κίνησης των αρθρώσεων σε όλο τους το εύρος, καθώς και την διατήρηση της ελαστικότητας των συνδέσμων και των μυών.

«Σπεύδε βραδέως», δηλαδή ξεκίνα αργά και χτίσε την μυϊκή σου δύναμη σταθερά και ελεγχόμενα. Καμία άσκηση δεν πρέπει να προκαλεί πόνο !Αφουγκράζεσαι το σώμα σου και συμβουλεύεσαι τον γιατρό, τον φυσιοθεραπευτή ή τον εξειδικευμένο γυμναστή σου.



Ιδού οι 12 αρχές που εάν τις τηρήσεις θα διατηρήσεις υγιείς τις αρθρώσεις σου , αλλά και θα τις θεραπεύσεις...


1. ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΣΟΥ : «MOVE IT OR LOSE IT!». Διάλεξε μιά Καρδιοαναπνευστική άσκηση που σου ταιριάζει. Μείνε ενεργός/ή , με μιά δραστηριότητα σε όλη σου τη ζωή.


2. ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΣΟΥ ΑΠΟ ΚΑΚΩΣΕΙΣ. Μάθε να σέβεσαι τις αρθρώσεις σου από τη νεαρή ηλικία. Μην εμπιστεύεσαι εύκολα τις γνώμες και τις προπονητικές τεχνικές φίλων, γυμναστών κλπ. Κάνε την δική σου έρευνα και διερεύνησε τα προσόντα των ανθρώπων που διαλέγεις να σε συμβουλεύσουν.


3. ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ. Χάσε τα παραπανίσια κιλά και νιώσε τις αρθρώσεις σου να ανακουφίζονται.


4. ΜΗΝ ΔΙΑΤΕΙΝΕΙΣ ΚΡΥΟΥΣ ΜΥΣ. Οι μυς πρέπει να διατείνονται μόνο μετά από ήπια άσκηση και εφόσον είναι «ζεστοί».


5. ΚΑΝΕ ΑΣΚΗΣΗ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (LOW IMPACT). Όταν οι αρθρώσεις έχουν τραυματιστεί ή πάσχουν από αρθρίτιδα, απεύφυγε το τρέξιμο, το σκοινάκι, ή τα σπόρ υψηλής ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση κράτα και τα δύο πόδια στο εδαφος. Περπάτα γρήγορα, ή σε ήπια ανηφόρα, κάνε ποδήλατο, ελλειπτικό ή κολύμπι.


6. ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟΥΣ ΜΥΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ. Ακολούθησε συγκεκριμένο ασκησιολόγιο με επίβλεψη από ειδικό.


7. ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΠΛΗΡΕΣ ΕΥΡΟΣ ΚΙΝΗΣΗΣ. Κινητοποίησε τις αρθρώσεις σου με επίβλεψη από ειδικό.


8. ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟΥΣ ΜΥΣ ΤΟΥ ΚΟΡΜΟΥ. Επέμεινε σε ασκήσεις κοιλιακών/ραχιαίων που σταθεροποιούν τον κορμό , βελτιώνουν την ισορροπία και έτσι προφυλάσσουν τις αρθρώσεις από τραυματισμούς. Η μέθοδος Pilates όταν εφαρμόζεται από έγκριτους γυμναστές είναι σωτήρια.


9. ΜΑΘΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΣΟΥ. Καμία άσκηση δεν πρέπει να προκαλεί πόνο. Σε αντίθετη περίπτωση συμβουλεύσου τον γιατρό σου και κάνε τις εξετάσεις που θα ζητήσει.


10. ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ. Τα Ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα που περιέχουν είναι φυσικά αντιφλεγμονώδη, χωρίς τις παρενέργειες των φαρμακευτικών.


11. ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΒΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D. Είναι απαραίτητα στην διατήρηση υγιών οστών. Στην πραγματικότητα καμμία τροφή δεν μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη 1000mg ασβεστίου. Ένα συμπλήρωμα διατροφής που να περιέχει τουλάχιστον 600mg ασβεστίου είναι απαραίτητο. Έλεγχε τα επίπεδα της Βιταμίνης D. Η έλλειψή της παρατηρείται σχετικά συχνά στην Ελλάδα παρά την ηλιοφάνεια της χώρας μας.


12. ΜΗΝ ΠΑΡΑΜΕΛΕΙΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ,ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ. Κάνε έγκαιρα τους ελέγχους που χρειάζονται και μην αφήνεις μυοσκελετικά προβλήματα να χρονίζουν.


Σε επόμενη ανάρτησή της η ΟΣΤ.α προτείνει ασκησιολόγιο καθημερινό για την ενίσχυση του γόνατος που πάσχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου